بحث برند و برندینگ، از جمله بحثهای رایج این روزهاست. البته دانشمندان و مدیران مختلف، هرکدام تعریف برند را به شکل متفاوتی ارائه میدهند. به هر حال، شاید تعریف برند برای همه فعالان کسب و کار یکسان نباشد، اما برندسازی، مشاوره برندینگ و برگزاری کمپین برندینگ، دغدغهای است که ذهن بسیاری از مدیران را به خود مشغول کرده است.
در ایران سه تن از دوستان خوب من، در این حوزه فعالیت تخصصی حرفهای دارند ( دکتر شهریار شفیعی و بهنود الله وردی نیک و دکتر امیر اخلاصی) که هیچ فرصتی را برای بودن کنارشان و آموختن از آنها از دست نمیدهم. برندینگ چیزی فراتر از مفاهیم کلاسیک «هویت یکپارچه برند» و «ارزش ویژه برند» و «تداعی برند» و «وفاداری برند» و … است. برندینگ دانشی است که به نگرش سیستمی کلاننگر و آشنایی با سایر حوزههای مدیریت کسب و کار نیاز دارد و خوشبختانه دوستان بزرگواری که در این حوزه کار میکنند، آن را به مفاهیم و واژههای اولیهی دانشگاهی «تنزیل» نکردهاند.
فرصتی دست داد تا در سومین سمینار IMBC جنوب کشور که به همت دوست خوبم نیما حکیمی برگزار شد، حضور داشته و در خصوص «نقش ارتباطات و مذاکره در تثبیت تصویر ذهنی برند» صحبت کنم. مطالبی که گفتم بیش از تکیه بر دانش تئوریک، گزارشی از دغدغه های مدیران کشور در خصوص برند و برندآفرینی بود.
دوست بزرگوارم امیر اخلاصی، در این سمینار در خصوص نحوه ی اجرای استراتژی تمایز برای برندها صحبت کردند که مبحث «تمایز نقطه ای» و «محور تمایز» از جمله بحثهای بسیار آموزنده ی ایشان بود. بهنود الله وردی نیک که مدل جامع بانیک را در برندینگ طراحی کرده است، در خصوص شخصیت برند صحبت کرد و دوستان خوبم دکتر رضا صالحی و کیوان طالب نیز مطالب کاربردی ارزشمندی را در این خصوص ارائه نمودند.
اسلایدهای مربوط به سخنرانی من را میتوانید از طریق لینک زیر دانلود نمایید. در آینده نزدیک، گزارش کاملتری از صحبتهای مطرح شده در این همایش مطرح خواهم نمود.
لینک دانلود فایل پاورپوینت اسلایدهای من در سمینار برند
آقای شعبانعلی موفق باشی!
با سلام به محمد رضا جان.
چند سال پيش در يك كلاس كارآفريني شركت كردم . استادي در خصوص تبليغات مطالبي را ايراد مي كرد كه فرمود من بيزينسي را شروع كردم ولي بعد از مدتي ادامه ندادم . براي من جالب بود، ايشان كه تخصص اين كار را دارد چرا نتوانست كارش را ادامه دهد؟ اتفاقا از ارائه مطالبش هم زياد راضي نبودم . اينكه چند اسلايد پاورپوينت را باز مي كرد و همان ها را توضيح مي داد . ياد دوران ابتدايي افتادم كه معلم ها مي گفتند كتابها را باز كنيدو از رويش بخوانيد و خودش بدون توجه به آموزش به كار ديگري مشغول مي شد.
چي مي خوام بگم . من سعي مي كنم در همايش و كلاس هايي حضور پيدا كنم كه استاد از بازار به حوزه آموزش رسيده باشد .
استاد درگي را خيلي قبول دارم. ايشان مي فرمايد. من تحصيلات آكادميك ندارم . دانشگاه من دانشگاه بازار است.
آن وقت مثالهايش عيني تر مي شود. و همچنين شما. نمنونه خارجي اش را هم بگوييم. مثل رابرت كيوساكي است و …
البته دروغ سفيد نگويم . چون در حوزه برند فعاليتي نداشتم مطالعه چنداني هم نداشتم و شناختي از اين اساتيد ندارم.
ولي بر اين باورم كه اساتيد فراواني در اين حوزه ها آموزش ميدهند كه اطلاعات عملي از بحث ارائه شده از خود ندارند.
و به همين جهت است كه تمايز فاحشي بين شما و آنها پيدا ميشود.
اين را هم قبول دارم شايد بعضي از اساتيد بيزينسي نداشته باشند ولي در حوزه كاري خود اولند.
سلام استاد گرانقدر، یک راهنمایی دوستانه و البته برادرانه ازتون میخواستم، من مهندسی مکانیک دارم و با اینکه در سه سال فعالیت مستمر در این حوزه تونستم به موفقیتهایی از نظر موقعیت شغلی برسم؛ اما از نظر مالی هنوز به ایده الم نرسیدم و راضی نیستم. تازگیا متوجه شدم که خوب میتونم مذاکره و صحبت کنم و در توانم هست که ساعات زیادی رو بدون کمبود واژه سخنرانی کنم؛ همچنین فهمیدم که در زمینه فروش و بازاریابی هم استعداد خوبی دارم. احساسم میگه میتونم در این زمینه موفق بشم. سوال من از جنابعالی اینه که به نظر شما آیا میشه هر دو فعالیت رو به موازات هم پیش ببرم بدون اینکه به تخصصم که واقعا بهش علاقه دارم ضرری برسه؟ اگه این امر ممکن هست چه راهکاری رو پیشنهاد می دید؟ مچکرم.
سپاس فراوان از لطفت
واقعا با دیدن این پست انرژی مثبت زیادی گرفتم.
به امید دیدار دوباره در شیراز
سپاس محمدرضای عزیز
سلام، وقت بخیر.
چند وقتی بود می خواستم یک راهنمایی ازتون بگیرم، نوشته و بحث متناسبی پیدا نمی کردم! حالا که بحث برند شد، گفتم بپرسم!
کتابی در مورد برندینگ در سوشیال نتورک ها می شناسین؟ چه فارسی و چه انگلیسی؟ یا کاربرد و نقش سوشیال نتورک ها در برندینگ؟
همچنین مبحث Government Branding؟
مرسی از راهنمایی ها و وقت گذاشتن های ارزشمندتون…
سلام استاد
اسلايدهاي جناب عالي در نوع خود براي كساني كه قرار است اسلايد آموزشي تهيه كنند آموزنده هستند . ولي خوب ،خوبي اسلايد مناسب تدريس اينه كه مطالب با حجم كم و خلاصه در آنها درج شود. اما خواهشي دارم نمي شود فايل صوتي يا تصويري ارائه شما هم در اختيار ما كه نتونستيم در جلسه حاضر بشيم قرار بگيره؟ مي دونم احتمالا اصل آنها متعلق به دوستان برگزار كننده است. ولي منظورم اين بود كه با آنها هماهنگ بشه.
واقعيت اينه كه ارائه هاي شما خيلي آموزنده تر هستند.
برقرار باشيد
آقای شعبانعلی عزیز، من یکی از شرکت کنندگان در این سمینار بودم و طی صحبتی که با بعضی شرکت کنندگان دیگه داشتم متوجه شدم که اغلب از این سمینار راضی بودن بخصوص بخش صحبت های شما و دکتر اخلاصی. مطالب این سمینار دیدگاه خیلی هارو در مورد برند و برندسازی تغییر داد و خیلی مفید بود. امیدوارم فعالیتهای خوب شما و دوستانتون تداوم داشته باشه. کاش میتونستم هرجا شما سخنرانی دارید من هم حضور داشته باشم چون انرژی مثبت زیادی به من منتقل می کنید. با تشکر فراوان.
درود بر شما
در حال جستجوی مطالب برندسازی بودم که به سایت شما برخوردم و چون قبلا به عنوان استاد مذاکره اسمتان را شنیده بودم وارد شدم.
تشکر از مطلبی که نوشتید. در مورد تعریف برند من نیز مطالب زیادی خوانده ام اما ساده ترین تعاریف را از سایت نامینیک خوانده ام.
خواستم نظر شما را نیز در مورد این تعاریف بدانم:
http://naminik.com/1420/internet-branding-book/
وحید جان. ممنون از کامنتت و همینطور معرفی لینک. امیدوارم بقیهی دوستان هم اگر محتوای مفیدی رو جایی میبینند که برای مطالعهی سایر خوانندگان سایت مفید میبینند، لینکش رو در سایت بگذارند…
محمدرضا عزیز من که متوجه نشدم که آقای شهریار شفیعی درباره چه موضوعی صحبت کرده اند . اما به نظرم شما که من از تمام پست هایتان چیز جدیدی یاد میگیرم ،و با اون ها زندگی میکنم حتی پستی مثل Word hero ( من قهرمان دنیای کلماتم … ) نباید بی دلیل اسم و تبلیغ یک نفر رو بکنید . من از طریق شما با دکتر شیری آشنا شدم که مطالبشون میتونه زندگی یک انسان رو عوض کنه اما وقتی اسم افرادی که خودشون رو پدر برند یا پدر بازاریابی معرفی میکنن و توانایی ساختن برند شخصی خودشون رو هم ندارن واقعا ناراحت میشم . شما یک سر به سایت این اقا بزنید ! به جای توضیح بیشتر با اخبار علمی فناوری رو به رو میشید !!! در کنار این آقا اسم امیر اخلاصی عزیز رو اوردین که واقعا انسان توانمندی هست .
به هر حال شاید این روز ها هر هقته منتظر فایل جدید متمم باشم که تو رادیو اقتصاد قرار بگیره یا منتظرم در home فیسبوکم پست جدید محمدرضا رو ببینمو در این سطح از loyalty دوست ندارم به هر علتی اسمی از این قبیل افراد رو ببینم و از طریق شما برند بشن . مرسی . دردودل دوستانه بود
سروش عزیز.
من نگاه کمی متفاوتی در مقایسه با تو دارم. نگاه من اینه که اگر کسی میخواد در یک حوزه کار کنه و مطالعه تخصصی بکنه باید آدمهایی رو که در اون حوزه هستند (مستقل از قضاوتی که در موردشون وجود داره) بشناسه.
بگذار مثال حوزهی مذاکره بزنم. اگر کسی بخواد در ایران مذاکره رو بشناسه «باید» دکتر مسعود حیدری، محمدرضا شعبانعلی، پرویز درگی، محمد حسین غوثی، دکتر بیدارمغز و … رو بشناسه. مهم نیست که مثلاً در این میان شعبانعلی، آدم بیسوادیه و کار اجرایی نکرده. اگر من رو و کارهام رو نشناسی، نمیتونی مدعی بشی که مذاکره رو میفهمی. حتی اگر کل کارهای من رو ببینی و در نهایت به نتیجه برسی که خالی از محتوا و ارزش علمیه.
مهم اینه که فعلاً این اسمها در این حوزه فعال هستند و با دیدن اونها میشه:
– جذابیتهای حوزه
– ضعفهای حوزه
– فرصتهای توسعهی آن حوزه
– تهدیدهای فعالیت در اون حوزه
و …
رو تحلیل کرد.
امیر اخلاصی دوست نزدیک منه و من هم خیلی حرفها و کارهاش رو دوست دارم. اما یک حوزه روی یک نفر ساخته نمیشه. افراد مختلفی از حوزههای مختلف کنار هم قرار میگیرند تا زمینی برای فعالیت فراهم بشه. از امیر هم انتقادهای زیادی هست همچنانکه در حوزه مذاکره در عین اینکه کسانی طرفدار شدید من هستند، کسانی هم به شدت از من انتقاد دارند.
ضمن اینکه من طبیعتاً به خاطر جایگاه رسانهای که روزنوشتهها داره (حدود ۲۰۰ هزار بازدید) حق ندارم در مورد افراد قضاوت جدی بکنم. من باید فضایی ایجاد کنم که اسمها شنیده بشوند و خوانندگان بر اساس دیدگاهها و ترجیحات خودشون قضاوت کنند.
ضمناً آدمها رو نمیشه با هم مقایسه کرد. تو اگر نگاه مدرن به برندینگ بخوای مراجعه به امیر اخلاصی گزینهی خوبیه. اما اگر بخوای کارکرد میتولوژی در برندینگ رو ببینی (که به نظر من خیلی جنبهی مفیدی هم هست) باید سراغ شهریار شفیعی بری. تا اونجایی که من میدونم در حوزهی برند سایرین، میتولوژی رو یا اساساً نمیشناسند یا در حد ایشون نیستند.
این رو کسی که پای صحبتهای ایشون نشسته باشه میفهمه (من خودم سالهاست میتولوژی میخونم و هنوز ایشون نگاههای جدید دارند برام).
دو تا نکتهی دیگه هم دارم:
۱) غیر از حوزهی اخلاق، در حوزههای دیگر به نظرم دلیل نداره دانش دانشمندان الزاماً به عمل هم تبدیل بشه. من اگر مذاکره خوب درس میدم اما خودم مذاکره کننده خوبی نیستم، این چیزی از اعتبار درسی که میدهم کم نمیکنه. پس اساساً انتقاد از یک مدرس، در مورد اینکه چرا برندینگ درس می دهد ولی برند قوی ندارد مطرح نیست.
۲) سایت یکی از ابزارهای اطلاع رسانی و برندسازی است. نمیشه بر اساس سایت یک فرد کلاً در مورد اون فرد نظر داد. میتونیم انتقاد کنیم که حضور آنلاین فلان شخص، با سلیقه یا نظر یا نیاز ما منطبق نیست. مثلاً من دوست داشتم رادیو رایگان برند وجود داشته باشد که مجانی دانش برندم را افزایش دهم اما این سایت واژهنامهی برند و تحلیل برند دارد و دانش رایگان کمی را به من داده. این تحلیل میتواند به واقعیت نزدیکتر باشد.
نکتهی آخر هم اینکه من در سایتم برای کسی «تبلیغ» نمیکنم. اما دوست دارم راجع به حد و مرزهای برخی از حوزهها بر اساس نظر و تجربهی خودم توضیح بدهم و هنوز معتقدم که برندینگ بدون نام مجموع این افراد در ایران شناخته شده نیست و به سادگی نمیشه رتبهبندی دقیق بین بزرگان این حوزه یا هر حوزهی دیگری انجام داد.
در پایان فکر کنم خوندن مجدد قسمت دوم قوانین زندگی من هم مفید باشه:
http://www.shabanali.com/ms/?p=3327
دوست عزیز به نظرم نسبت به دکتر شفیعی بی مهری می کنید، ایشان هم فرد توانمندی است و به نظرم دیدگاه کل گرای ایشان آموزنده است و روی مفاهیم تامل کرده است. البته که می توان همه عزیزانی که نام برده شدند را به این متهم کرد که از برند درک کاملی ندارند، .ولی این را به حساب پیچیدگی موضوع بگذارید. تا جایی که از این دوستان شناخت دارم، شاید سلیقه آنها در ارائه متفاوت باشد، اما حرف به کلی جدیدی در سخنان هیچ یک شنیده نمی شود. حرف ها معمولا شاخ و برگ دادن به همان تکیه کلام همیشگی است:
a brand is a promise
در این سطح نازل دانشی در ایران این دسته بندی ها را باید کنار گذاشت، واقعا تفاوت ها آنقدر جدی نیست
محمدرضا عزیز
همون طور که میدونی تاثیر انسان ها بر انسان ها بیشتر از تاثیر هر نوع تبلیغی بر اون هاست . حالا تاثیر انسان های تاثیر گذاری مثل تو چندین برابره . من اگر بخوام تو دوره برندی شرکت کنم و از کاربران سایت شما باشم مطمئنا این نام ها در ذهنم خواهد ماند و حتی اگر تو قصد تبلیغ نداشته باشی بیشتر از هر منبع دیگری آگاهی از حضور من رو بالا میبری .
نکته دیگه اینه که بهترین مکان برای آموزش بازاریابی ، فروش ، تبلیغات یا کلا MBA در دنیا Business School ها هستند و دانشگاه های جایگاهی در این بین ندارند . دلیلش هم اینه که افرادی که در Business School ها تدریس میکنند خودشون کار کردند و از برند های بزرگ اومدن . پس از نظر من علاوه بر شاخه ای که تو میگی در این زمینه هم نیازه که شما کار کرده باشی ، اگرنه اصلا در کلاس Case نداری که مطرح کنی . اگر هم داشته باشی برای ۱۰ سال پیش هست یا اینکه خارجی هست و در رشته مثل mba مطالب هر چند سال به کل عوض میشه .
خاطرم هست که در دانشگاه شریف استاد حیدری در پایان سمینارشون در قسمت منابع شما رو معرفی کرد . کل افراد حوزه مذاکره رو معرفی نکرد . از نظر من باید فردی رو معرفی کنه که اعتبار خودش رو زیر سوال نبره ، چه بسا بگه این شاگرد من هست و اعتبار بیشتری برای خودش به وجود بیاره .
نظر من اینه که بین انتخاب سلیقه ای استاد و مانیتور کردن استاد تفاوت هست . نمیدونم به یاد داری یا نه در یکی از کامنت ها فردی گفته بود که محمد رضا انسان بی ادبی هست و بعد از تو معذرت خواهی کرده بود که اشتباه میکرده . برای من با دلایل خودم و جنبه های این کار رو میدونم این نکته اشتباه هست و به نظرم حتی مذیت تو نیز محسوب میشه اما در این موضوع نکته چیز دیگری هست .
خوشبختانه من در کلاس هر سه استادی که نام بردی حضور داشتم . شاید از نظر من استاد الله وردی خیلی کلاسش هیجان نداشته باشه . اما این دلیل نمیشه که استاد خوبی نباشه اما در زمینه آقای شفیعی من فقط اتفاقاتی که افتاده رو عنوان وار میگم .
– هر جلسه ۳۰ دقیقه با تاخیر سر کلاس حضور پیدا میکنه .
– جلسه اول تقریبا ۴۰ دقیقه مدارک لیسانس ها ، فوق لیسانس ها و دکترا ها شون رو داشتن پای تخته مینوشتن
– به افراد سر کلاس میگفتن راجع به Business خودتون از من سوال بپرسین : تقریبا ۱۵ دقیقه سوال فرد طول میکشه . ۲۰ دقیقه سوال و جواب در مورد اون Business . در آخر پاسخ ایشون : برای اینکار باید بازارت رو خوب بشناسی و حل این موضوع نیاز به فراست داره !!!! 😐 نفر بعدی!!!!!!
– دانشجویان به عنوان اعتراض به بیرون از کلاس میرن و مسئول دوره سر کلاس میره و ایشون با حضور مسئول دوره شروع به درس دادن میکنه .
– در خلال کلاس ( درس مدیریت استراتژیک ) میگه تو برند اینها رو بهتون میگم و تو Marketing Plan اینها رو بهتون میگم . و برای استراتژی بازاریابی آقای X که در تیم خودش هست رو میذارم براتون اینا رو بگه !
( توضیح : فایل صوتی این اتفاقات موجوده )
ببین محمدرضا تو میای میگی سروش به من یک Web Developer معرفی کن . من همه افراد این زمینه رو میشناسم و اما میدونم که فلانی به خاطر این موضوعات اومده بالا ، مثلا پسر خالش تو این زمینه بوده اورده سر کار اینو . پس به تو فردی رو معرفی میکنم که میشناسمش میدونم خوبه . نمیام همه افراد اون حوزه رو به تو معرفی کنم .
ممنون
سروش جان.
مشکل اینجاست که به نظر من مدیریت یک استاد در کلاس و کلاسگردانی، معیاری از دانش اون فرد نیست.
طبیعی است که من اساتیدی رو که نام بردم و نام بردی، در سخنرانیها نمیبینم و در این زمینه قضاوتی ندارم.
اما من از حرف زدن با ایشان بسیار آموختهام و هنوز اعتقاد دارم حوزهای را که ایشان پوشش داده (فرد دیگری پوشش نداده است).
کلاس درس معیار قضاوت خوبی نیست.
تو هم نباید من رو بر اساس کلاس درس یا نوشتهها یا حتی توصیههای دکتر حیدری و سایر بزرگانی که به من لطف دارند ارزیابی کنی.
باید آن صدها میلیون دلار قراردادی رو که اسم من پای اونها هست بیابی و ببینی که به نفع سازمانها کار کردهام یا به ضرر آنها.
اگر از روش تدریس من یا اخلاق من انتقاد داشته باشی نمیتوانی دانش من را هم زیر سوال ببری
ضمن اینکه به نظر تو احترام میگذارم، این حق رو به من هم بده که به عنوان یک دانشجوی حوزهی مدیریت در این کشور، شهریار شفیعی و امیر اخلاصی و بهنود الله وردی رو به یک اندازه دوست داشته باشم و به یک اندازه از آنها آموخته باشم. بالاخره من هم یک رای دارم! نه؟
ببخشید بی مقدمه وارد میشم ، محمدرضا شعبانعلی دانشجوی حوزهی مدیریت یک رای داره ، ولی محمدرضا شعبانعلی معلم قطعا بیش از یک رای داره ، نمی دونم این که وبلاگ شخصی محمدرضا شعبانعلی حکم تخته سیاه یک معلم رو داره خوبه یا بده ولی چیزی هست که وجود داره و مسئولیت شما را هم سنگین تر می کنه.
از این نظرات و دیدگاهتون خیلی لذت بردم. آقای شعبانعلی موفق باشی!
محمدرضا ، کاش فایل صوتیش رو میذاشتی توی سایت. شدنیه؟
راستی امکانش هست فایل صوتی همایش دانشکده مدیریت علامه رو بذاری توی سایت؟
فوق العاده بود.
مرسی:)
سلام محمدرضا
شما خودت هم با نوشتن از بعضی ها اونارو برند میکنی!
امروز ما اومدیم علامه اما مصادف شد با رفتن شما!
سلام استاد
ضمن تشکر مجدد به خاطر وقتی که امروز برای ما در دانشگاه علامه گذاشتید، یه سوال:
نظرتون در مورد برندینگ شخصی چیه؟تکنیک های تبلیغاتی به نسبت توانایی های فردی چقدر اهمیت دارند؟
فکر میکنم محبوبیت شما وسیع تر از مفهوم برند باشه.
جای دکتر اخلاصی توی عکس خالی هست …
دکتر اخلاصی ظهر پس از سخنرانی مجبور شدند برای جلسهی مهمی سالن رو ترک کنند. اما من گزارش کوتاهی از یکی از نکات مهم سخنرانیشون اینجا مینویسم.