از بحثهای سطحی در حوزهی دین، در این سایت خسته شدهام. با توجه به عمومی بودن و غیرتخصصی بودن این سایت، به نظرم مطرح شدن این بحثها نمیتواند مفید و اثربخش باشد. خوشبختانه این روزها، در فضای آنلاین به اندازهی کافی، بستر برای بحثهای تخصصی در این حوزه وجود دارد. در اینجا دیدگاه خودم را راجع به دین مینویسم – و تاکید میکنم که دیدگاه من است و هیچ ارزش دیگری ندارد! چنانکه دیدگاه مخاطب دیندارم هم دیدگاه اوست و هیچ ارزش دیگری ندارد! – و کامنتهای این پست را هم میبندم و از این به بعد هیچ نوع کامنت سطحی در این سایت تایید نخواهد شد. بدیهی است از آنجا که این سایت، یک سایت شخصی است، معیار سطحی بودن بحثها هم خودم هستم!
دانش امروز، در حوزهی تبلیغات چه میگوید؟
امروز اگر می گوییم «تبلیغ دین» چه ابزارهایی برای این کار وجود دارد؟ آیا به کار بردن ابزارهای مستقیم (مثل بیلبورد و فیلمها و کتابها و …) به تنهایی مفید است؟
من در این سالها احساس میکنم در سطح جهان، به اندازهی کافی از ادیان الهی سو استفاده شده و این باعث شده که بار معنایی واژههای دینی برای برخی مردم مثبت نباشد. به همین دلیل، من به عنوان علاقمند به حوزهی دین و دینداری، کاربرد و اثربخشی تبلیغ مستقیم رو نمیتوانم تصور میکنم.
آیا هنوز فضای تبلیغ غیرمستقیم مهیا نشده؟ اگر چه میدانم تبلیغ غیرمستقیم، هوش و درک و دانش و مهارت بیشتری میخواهد و بر خلاف تبلیغ مستقیم، کار هر کسی نیست.
یک سوال همیشه برای من مطرح بوده است: وقتی آدم کوچکی مثل من آنقدر بزرگ شده و رشد کرده که کنار سایتش مینویسد: «اسم من مهم نیست. لطفاً حرفم رو به دیگران برسونید حتی به اسم خودتون!». احتمالاً انسان بزرگی مثل پیامبر خیلی سادهتر این کار رو انجام میدهند.
به نظر من، در وضعیت کنونی، دلیلی نداره واژههایی که حس منفی روی اونها ایجاد شده (که تقریباً تمام حوزهی دین رو شامل میشه) اینقدر مستقیم مورد تاکید قرار بگیرند. همین یهودیهای تیزهوش رو ببینید. تا حالا یک فیلم پر فروش ساخته شده که لغت هولوکاست توش به کار رفته باشه؟ من ندیده ام هنوز. اما بسیاری از فیلمهای خوب تاریخ سینما عملاً اون مقطع تاریخی رو – درست یا نادرست، کم رنگ یا پررنگ، کوچک شده یا اغراق شده – به مخاطب منتقل میکنند.
حالا ما!
میخواهیم یک فیلم راجع به امام علی بسازیم.
اسم خود فیلم: امام علی
تیتراژ آغازین: حرم امام علی
آهنگ اول: مدح امام علی
تمام فیلم: نام امام علی
زیرنویس فیلم: راجع به امام علی
توضیح مجری قبل از فیلم: زندگی امام علی
بعد از پایان فیلم و نقد فیلم: تبلیغ امام علی
من حرفم اینه که: دوستان! امام علی محتاج نیستند که من و شما اسمشون رو فراگیر کنیم و براشون تبلیغ کنیم. اون هم من و شما که روح و ذهن ناپاک داریم و با این تبلیغ، خودمون را پاک و دامن ایشون رو – لااقل در ذهن مخاطب سطحی – آلوده میکنیم چون خودمون رو به ایشون میچسبونیم.
بیایید همه اینها رو رها کنیم و بنویسیم:
«ارزش سکوت را فراموش نکنیم. اگر چه ممکن است به خاطر سکوت، چیزهایی را از دست بدهیم. اما به خاطر داشته باشیم که حرف زدن هم گاه، خیلی چیزها را از ما میگیرد. و واقعیت و تجربه تایید میکنند که به دست آوردن آنچه به دست نیامده آسانتر از به دست آوردن چیزی است که از دست رفته باشد».
من این حرف را به عنوان درس مذاکره گفتهام و در فایلهای صوتی آموزش دادهام و این جملات ۵۰۰ هزار بار دانلود شده و بیش از یک میلیون بار شنیده شدهاند. شاید برایتان جالب باشد که اینها توصیههای دانشکدهی حقوق دانشگاه هاروارد در حوزهی مذاکره نیست. بلکه توصیههای امام علی به امام حسن است!
آیا کمک میکرد که یک سایت درست بکنم و بنویسم: مروری بر مفاهیم نهج البلاغه و بررسی توصیههای امام علی به امام حسن در قالب نامهی ۳۱ با مطلع: و تَلاقیکَ ماَ فَرَطَ مِن صَمتِک ایسر من ادراکک مافات من منطقک…؟ و بعد مثلاً روزی ۱۰ نفر این نوشته رو بخوانند و از آنها نیمی نیز این توصیه را فراموش کنند و …؟
من باورم این است که «برند» امامان ما به اندازهی کافی قوی است. امامان ما اسم دارند اما رسانه ندارند. حرفهایشان به غیرعلمی ترین روش منتقل میشود و بلافاصله به فراموشی سپرده میشود. این روزها استفاده از ابزارهای اطلاع رسانی مستقیم منسوخ شده، اما ما هنوز همان تفکر قرون وسطایی را تعقیب میکنیم.
من به عنوان کسی که قرآن و نهجالبلاغه و صحیفه را حفظم و من لا یحضرهالفقیه هم اکنون روبرویم است و صحیفه را شبها کنار بسترم دارم، معتقدم که به ندرت بتوان در نوشتههای من مطلبی پیدا کرد که معادل دینی نداشته باشد یا – به دلیل ناآگاهی و درک نادرست من از دین- در تضاد با آن تعالیم باشد.
اما کسانی که آن منابع را نمیشناسند و نمیفهمند، میآیند و به من که در تمام این سالها جز از دین و پیامبر ننوشتهام میگویند که نماز میخوانی یا نمیخوانی؟
من فقط در پاسخ آنها در دل میگویم: خداوندا. خودت دینت را از شر اینان حفظ کن که انک نزلت الذکر…
آخرین دیدگاه