اخیراً سرگرم مطالعهی کتاب جنگ سه هزار میلیارد دلاری هستم.
کتاب توسط ژوزف استیگلیتز و لیندا بیلمز نوشته شده است. استیگلیتز، اقتصاددان آمریکایی برنده جایزه نوبل است که در نیویورک زندگی میکند و در دانشگاه کلمبیا درس میدهد. او به مدت چهار سال، اقتصاددان ارشد بانک جهانی هم بوده است. بیلمز هم استاد دانشگاه هاروارد است.
هر دو نفر از اقتصاددانهای نامی هستند و در این کتاب، سیاستهای جنگ طلبانه آمریکا را به نقد کشیدهاند.ادعای آمریکا از ابتدا این بود که جنگ عراق حدود ۵۰ میلیارد دلار هزینه خواهد داشت. اما استیگلیتز و همکارش بر این باور هستند که محاسبهی هزینهی جنگ، صرفاً با محاسبهی استهلاک تجهیزات نظامی و حقوق نیروهای نظامی کاری ناقص و نادرست است.
جنگ هزینههای دیگری هم ایجاد میکند که باید همهی آنها مورد توجه قرار بگیرند.
آنها در نقد جنگطلبی آمریکایی با محاسبهی دقیق و مستدل توضیح میدهند که اگر هزینههای پنهان جنگ را محاسبه کنیم، هزینهی حضور نظامی آمریکا در عراق تا کنون بیش از سه هزار میلیارد دلار بوده است و این رقم هنوز هم در حال افزایش است.
استیگلیتز توضیح میدهد که کشورهایی مثل آمریکا که علاقمند به فعالیتهای نظامی هستند باید حسابداری جنگ را بیاموزند و هزینههای مستقیم و غیرمستقیم جنگ را محاسبه کنند تا بتوانند در مورد منطقی بودن جنگ تصمیم بگیرند.
بر اساس نظر این دو اقتصاددان، اگر دولت آمریکا هزینهی جنگ عراق را در داخل کشور خود صرف توسعه و رشد اقتصادی میکرد، الان آمریکا بسیار جلوتر از نقطهی فعلی بود.
استیگلیتز از منتقدان جدی دونالد ترامپ هم بوده و هست. مقالاتی مانند ابهام ترامپی و چگونه در دوران ترامپ زنده بمانیم و اقتصاد آمریکا چه انتظاراتی از ترامپ ندارد از جمله مقالات او هستند.
نگرانی اصلی استیگلیتز این است که ترامپ با ساختار اقتصادی که ایجاد کرده، اگر بخواهد آمریکا را از رکود فعلی در بیاورد، تنها گزینهی روی میزش راهاندازی جنگی در مقیاس جهانی خواهد بود. البته ترامپ برای اینکار به شرکایی هم نیاز دارد تا کمک کنند که آتش جنگ برافروخته شود.
استیگلیتز و اقتصاددانان همراه او، میکوشند با آموزش روش محاسبهی واقعی هزینههای جنگ، احتمال چنین تصمیمی را از سوی دولت ترامپ کاهش دهند و به آنها یادآوری کنند که هزینههای هر جنگی، بیش از آن چیزی است که روی کاغذ محاسبه و مطرح میشود.
آخرین دیدگاه