قبلاً گفته بودم که بعضی فیلمها و کلیپهایی را که فکر میکنم میتوانند به درک مفهوم پیچیدگی و مطالعه راحتتر کتاب نظریه سیستمهای پیچیده کمک کنند در روزنوشتهها قرار دهم.
کلیپ قسمتی از فیلم مستند ادوارد ویلسون در مورد مورچهها، نمونهای از این کار بود.
این بار هم، کلیپی از چند نمونه شبیه سازی بازی زندگی (Game of life) با قواعد جان کانوی (John Conway) را در اینجا میگذارم.
البته پیشنهادم این است که ابتدا بخش Cellular Automata یا CA را در کتاب بخوانید و بعد این کلیپ را ببینید. یا اگر هم الان دیدید، حتماً بعد از بحث CA دوباره آن را مشاهده کنید.
چند روز پیش وبسایتی به نام Emergent Mind دیدم که برام خیلی جالب بود چون علاوه بر شبیهسازی «Game of Life» جاون کاوی، شبیهسازیهای دیگهای رو هم داره که بهنظرم دیدن اونها باعث میشه درک شهودی بهتری به برخی از مطالبی که در کتاب پیچیدگی اومده پیدا کنیم.
مثلاً ۲۵۶ مجموعه قواعدی که ولفرام برای فضای یک بعدی ترسیم کرده بود رو میتونیم ببینیم و یا شبیهسازی حرکت گروهی پرندگان یا ماهیها برای درک مفهوم همسایگی و قوانین سادهی اون.
البته شبیهسازی موارد دیگهای مثل تکامل رنگ یا بیومورفها رو هم داره که دیدن اونها هم خالی از لطف نیست.
سلام محمدرضا جان
من چندین سال قبل، خیلی پیش از اینکه درباره پیچیدگی چیزی بدونم توی یک وبلاگ با بازی زندگی آشنا شدم و یادمه همون موقع نرم افزاری هم دانلود کردم که توش میشد بازی رو با حالتهای اولیه دلخواه شروع کرد و نتیجه رو دید.
الان که نسخه جدید کتاب پیچیدگی رو تموم کردم و به مبحث بازی زندگی و بعد هم این کلیپ رسیدم، جستوجویی کردم و دیدم نسخههای آنلاین مختلفی از بازی وجود داره. مثل نسخههای زیر:
http://pmav.eu/stuff/javascript-game-of-life-v3.1.1/
https://bitstorm.org/gameoflife/
فکر میکنم برای هر کس تجربه جالبی باشه که مدتی به صورتهای مختلف این بازی رو با شرایط اولیه متفاوت و رندم تکرار کنه و نتایج رو ببینه. اینکه وقتی بازی به صورت رندم با تعداد زیادی نقطه آغاز میشه، معمولا بعد از مدتی چشم الگوهای یکسان متحرکی رو میبینه که در نهایت به وضعیتهای نهایی خاصی میرسند که میشه در اونها هم الگوهای تکراری دید. این الگوهای تکراری که از یک بی نظمی اولیه (از دید من ناظر) پدید میان خیلی برام جالبه. چون سواد و مشاهداتم خیلی در این مورد کمه سعی میکنم اظهار نظر بیشتری نکنم و فعلا بیشتر روش فکر کنم.
همزمانی کتاب و درسی که در دانشگاه به اسم الکتروفیزیولوژی برداشتهام مثالهایی را در ذهن من تداعی میکند . بعضی از این شکلهای تکرار شونده در این کلیپ من را به یاد حرکت تکرار شونده قلب میاندازد . یا اینکه در ۲ ناحیه از صفحه ۲ شکل تکرار میشوند و ارتباطی بین این ۲ شکل است برای من تداعیگر فرمانی است که از طرف مغز برای حرکت یک اندام داده میشود مانند انگشت یا قلب . اینها تنها تداعی های ذهن من میباشد .